Блог

Короната – кралицата на дентална медицина!

denta-crown-1200x677.jpg

Короната – кралицата на дентална медицина!

Зъбните корони са най-малката протезна конструкция, която служи за възстановяване на дефекти на естествените зъби и има за цел да предотврати разрушението или загубата им. В днешно време с напредването на денталната медицина и материалите, от които се изработват короните, резултатите, които се постигат са невероятни и конструкциите не могат да бъдат различени от естествените зъби, а по здравина и естетика понякога ги превъзхождат.

Целите обвивни коронки могат да бъдат разделени по много параграфи, но едни от най – важните е материалът, от който са изработени и предназначението им. Според материала те се делят на  керамични, циркониеви, металокерамични, цирконий-керамични и пластмасови. Според предназначението си биват постоянни и временни.

Керамични корони  – най – доброто естетично и биологично съвместимо решение.

С тях се постигат изключителни резултати и обикновено ги поставяме във видимата фронтална – предна област. Изработват се чрез сканиране и софтуер, на който зъботехникът „моделира“ желаната форма и разположение с точност до микрони на вече подготвения зъб, след което изпраща дизайна до CAD/CAM машина, където се изпълняват зададените параметри.  Когато естествените съседни зъби са хроматични, предпочитаме коронките да бъдат направени от зъботехник на ръка с послойно нанесена керамика, така че да може да се съчетае и да се улови палитрата от цветове и детайли, които носят естествените зъби.

Циркониеви корони – здравината, която превъзхожда естествения зъб.

Този тип корони имат невероятни качества и могат да бъдат използвани както за възстановяване на предни, така и за задни зъби. Има много добра биологична съвместимост, здравина и с тях се постигат страхотни естетични резултати. С множеството си позитивни качества циркониевите корони имат своите индикации и контраиндикации. За поставянето на такъв тип корони не е подходящ всеки случай и трябва много внимателно да бъде анализирано протезното поле, за да бъдат предотвратени нежелани ефекти.

Цирконий-керамични корони – идеалното съчетание на здравина и естетика.

Тези корони са много подходящи за възстановяване на задни зъби или на цели зъбни редици – т.н. подкови, тъй като съчетават здравината, която е необходима за дъвкателното налягане, което понасят задните зъби и красотата и детайла, с който може да се похвали керамиката. Изградени са от две части – циркониево кепе, това е вътрешността на короната. Тук цирконият замества метала (виж по-надолу), който е при конвенционалните металокерамични корони. И втората част е външна, която представлява ръчно послойно нанесена и изпечена керамика от зъботехни.

Металокерамични корони – красивата класика.

И да, това наистина е класиката, която съществува и се използва от първата половина на миналия век. Тези корони имат много добри качества, както функционални, естетични, така и механични. Това означава, че са с много добра здравина, изпълняват идеално функцията си, но техен минус е, че отстъпват по естетика на другите видове, при тях има нужда от отнемане на повече зъбна тъкан, за да се осигури достатъчно място за метала и керамиката и след време може да се появи сива ивица на венеца под короната, поради наличието на метал. Въпреки това този тип корони са добро решение и са по – бюджетен вариант.

Вижте повече за услугите, които предлагаме и нашите цени.


Запази
своя час    Качествено и максимално прецизно дентално лечение в уютна и спокойна атмосфера, индивидуален и комплексен подход, за да осигурим на всеки пациент здравата и красива усмивка, от която се нуждае.

    Copyright © Denta House 2024