Блог

Зъбен камък – наистина ли трябва да го махна?

thootbrush-1200x677.jpg

Зъбен камък – наистина ли трябва да го махна?

Какво представлява зъбният камък, как се образува, колко вида има?

Зъбният камък представлява минерализирана /втвърдена/ зъбна плака с белезникаво-бял цвят, който е разположен по емайла над и под венечно. Зъбната плака е изградена от микроорганизми, хранителни остатъци и слюнка. Когато тя не се почиства редовно и правилно след време се минерализира от слюнката и от мека субстанция се превръща в твърда – зъбен камък, който не може да бъде отстранен в домашни условия.

Най-често срещаните места на натрупвания от зъбен камък са: вътрешната повърхност на долните предни зъби и външната повърхност на горните първи кътници. Причината поради, която точно по тези места се натрупва най – много е, че там са разположени изходните канали на слюнчените жлези, което доказва връзката между количеството натрупан зъбен камък и състава на слюнката ни. Натрупването става постепенно и поради тази причина може да разделим зъбния камък на няколко вида – стар и нов, различаващи се по цвят и здравина. Старият обикновено е с по-тъмен цвят – кафеникав и е много силно прикрепен към зъбите, като най-често е разположен под венеца. Новият е с по-светъл цвят и се натрупва над венеца или върху стар зъбен камък. Той се отстранява значително по лесно.

Защо зъбният камък ни вреди?

Първият фактор, който може да има вредно въздействие върху нас е неотстранената плака. Поради основният й състав – микроорганизмите, тя може да причини възпаление на венците или т. нар. гингивит. При неотстраняването й това възпаление се задълбочава и може да прерасне в по-сериозно заболяване – пародонтит /пародонтоза/. Отново поради наличието на микроорганизми в плаката могат да възникнат кариеси и техните усложнения в областите, които са труднодостъпни за почистване или се пропускат при рутинните хигиенни домашни процедури, а това са най-често междузъбните пространства. Вторият фактор, който има вредно въздействие върху нас е зъбният камък – при натрупването му той поддържа това възпаление на венците и го задълбочава с времето. При неотстраняването му той води до отдръпване на венците от зъбите, образуване на джобове и в последствие може да причини загуба на костта, която поддържа зъбите неподвижни.

Какво ще стане, ако не се почисти?

Непочистването на зъбния камък и плака води до кървене, зачервяване, отток, дискомфорт и болка във венците. Също така е една от причината за наличие на лош дъх. Тъй като плаката и зъбния камък са развъдници на болестотворни микроорганизми, те причиняват гингивити, пародонтити и кариеси, както вече споменахме.

Колко често трябва да се премахва зъбният камък? Задължително ли е?

Почистването се извършва 2 пъти годишно заедно с профилактичните прегледи. В някой случаи този интервал може да бъде намелен или увеличен, в зависимост от конкретния случай. Тази процедура се извършва преди избелване на зъби или поставяне на протетични конструкции, както и преди започване на ортодонтско лечение. На въпросът дали е задължително – да, задължително е, ако искате да стоите по-далеч от зъболекарите и техните машинки.

Как го правим ние? Ще боли ли?

 1. Първата стъпка от процедурата представлява почистване на зъбния камък и плака с помощта на специален ултразвиков апарат, който възпроизвежда леки трептения под водна струя. Чрез тези трептения зъбният камък се „натрошава“ и пада от зъбните повърхности.
 2. Втората стъпка от процедурата е полиране на съзъбието и премахване на пигментните налепи от емайла, натрупани от кафе, тютюнопушене или други оцветяващи храни. Полирането се извършва с абразивно – въздушната система Airflow, в която се поставя специална стоматологична сода с различни вкусове и аромати. Действието на системата представлява образуване на струя под налягане от содата и вода, която премахва и най-малките остатъци от зъбен камък и всички налепи и пигменти. Резултатът са чисти, по-бели, блестящи и изящно гладки зъби. Благодарение на гладките повърхности, които са резултат от полирането, последващото натрупване на плака и зъбен камък е затруднено.
 3. Третата стъпка от процедура е допълнителното полиране с четка и специална паста, което придава финален блясък на зъбите.
 4. Завършваме с инструкции към пациента, който трябва да бъде информиран, че след процедурата зъбите стават по-чувствителни на студени и топли храни и напитки. Тази чувствителност преминава в рамките на няколко дена. Обсъжда се на какъв интервал от време е препоръчително за конкретния случай да се извършва процедурата.

На въпросът дали е болезнена интервенция – може да бъде, ако има сериозно възпаление, напреднал пародонтит или отдръпнал се венец от зъбите. В такива случаи поставяме упойки, за максимален комфорт на пациента. При  по-голямата част от пациентите липсва болка, но може да се появи в някои моменти дискомфорт. Колкото по-редовно се извършва процедурата, толкова по-безболезнена и дискомфортна е тя.

Вредно ли е за зъбите?

С годините множество световни дентални изследвания доказаха многократно, че почистването на зъбен камък и плака с ултразвуков апарат НЕ е вредно за зъбите, а точно обратното – то е абсолютно безвредно и безопасно и е профилактика на много сериозни и скъпоструващи дентални интервенции. Важно е пациентите да бъдат уведомени, че процедурата не води до увреждане на емайла или пломбите и не е с естетичен характер, а е превенция на венечните заболявания, кариесите и техните усложнения.

Какво да правим, за да намалим натрупването на плака и зъбен камък – съвети за профилактика?

 • Извършване на рутинната домашна орална хигиена 2 пъти дневно по минимум 2 мин.
 • Използване на конци, интердентални четки, орален душ
 • Използване на вода за уста за ежедневна употреба
 • Използване на паста за зъби със съдържание на флуор
 • Здравословно хранене
 • Ежедневно почистване на езика
 • Смяна на четката на всеки 3 месеца
 • Използване на дъвки

Виж повече информация за нашите цени и услуги 

Имате чувствителни зъби? Тук може да прочетете повече за тях.


Запази
своя час  Качествено и максимално прецизно дентално лечение в уютна и спокойна атмосфера, индивидуален и комплексен подход, за да осигурим на всеки пациент здравата и красива усмивка, от която се нуждае.

  Copyright © Denta House 2024