По-сияйна усмивка отпреди! Почистване на зъбен камък с утразвук

Запази своя час

Запази своя час












    Нашите услуги

    Консултация за поставяне на имплант


    Поставяне на дентален имплант

    Разкриване на дентален имплант


    Поставяне на металкерамична корона върху имплант

    Поставяне на циркониема корона върху имплант


    Поставяне на синус лифт и мембрана

    Зъбен камък – наистина ли трябва да го махна?

    Какво представлява зъбният камък, как се образува, колко вида има?

    Зъбният камък представлява минерализирана /втвърдена/ зъбна плака с белезникаво-бял цвят, който е разположен по емайла над и под венечно. Зъбната плака е изградена от микроорганизми, хранителни остатъци и слюнка. Когато тя не се почиства редовно и правилно след време се минерализира от слюнката и от мека субстанция се превръща в твърда – зъбен камък, който не може да бъде отстранен в домашни условия.

    Най-често срещаните места на натрупвания от зъбен камък са: вътрешната повърхност на долните предни зъби и външната повърхност на горните първи кътници. Причината поради, която точно по тези места се натрупва най – много е, че там са разположени изходните канали на слюнчените жлези, което доказва връзката между количеството натрупан зъбен камък и състава на слюнката ни. Натрупването става постепенно и поради тази причина може да разделим зъбния камък на няколко вида – стар и нов, различаващи се по цвят и здравина. Старият обикновено е с по-тъмен цвят – кафеникав и е много силно прикрепен към зъбите, като най-често е разположен под венеца. Новият е с по-светъл цвят и се натрупва над венеца или върху стар зъбен камък. Той се отстранява значително по лесно.

    Защо зъбният камък ни вреди?

    Първият фактор, който може да има вредно въздействие върху нас е неотстранената плака. Поради основният й състав – микроорганизмите, тя може да причини възпаление на венците или т. нар. гингивит. При неотстраняването й това възпаление се задълбочава и може да прерасне в по-сериозно заболяване – пародонтит /пародонтоза/. Отново поради наличието на микроорганизми в плаката могат да възникнат кариеси и техните усложнения в областите, които са труднодостъпни за почистване или се пропускат при рутинните хигиенни домашни процедури, а това са най-често междузъбните пространства. Вторият фактор, който има вредно въздействие върху нас е зъбният камък – при натрупването му той поддържа това възпаление на венците и го задълбочава с времето. При неотстраняването му той води до отдръпване на венците от зъбите, образуване на джобове и в последствие може да причини загуба на костта, която поддържа зъбите неподвижни.

    Какво ще стане, ако не се почисти?

    Непочистването на зъбния камък и плака води до кървене, зачервяване, отток, дискомфорт и болка във венците. Също така е една от причината за наличие на лош дъх. Тъй като плаката и зъбния камък са развъдници на болестотворни микроорганизми, те причиняват гингивити, пародонтити и кариеси, както вече споменахме.

    Колко често трябва да се премахва зъбният камък? Задължително ли е?

    Почистването се извършва 2 пъти годишно заедно с профилактичните прегледи. В някой случаи този интервал може да бъде намелен или увеличен, в зависимост от конкретния случай. Тази процедура се извършва преди избелване на зъби или поставяне на протетични конструкции, както и преди започване на ортодонтско лечение. На въпросът дали е задължително – да, задължително е, ако искате да стоите по-далеч от зъболекарите и техните машинки.

    Как го правим ние? Ще боли ли?

    1. Първата стъпка от процедурата представлява почистване на зъбния камък и плака с помощта на специален ултразвиков апарат, който възпроизвежда леки трептения под водна струя. Чрез тези трептения зъбният камък се „натрошава“ и пада от зъбните повърхности.
    2. Втората стъпка от процедурата е полиране на съзъбието и премахване на пигментните налепи от емайла, натрупани от кафе, тютюнопушене или други оцветяващи храни. Полирането се извършва с абразивно – въздушната система Airflow, в която се поставя специална стоматологична сода с различни вкусове и аромати. Действието на системата представлява образуване на струя под налягане от содата и вода, която премахва и най-малките остатъци от зъбен камък и всички налепи и пигменти. Резултатът са чисти, по-бели, блестящи и изящно гладки зъби. Благодарение на гладките повърхности, които са резултат от полирането, последващото натрупване на плака и зъбен камък е затруднено.
    3. Третата стъпка от процедура е допълнителното полиране с четка и специална паста, което придава финален блясък на зъбите.
    4. Завършваме с инструкции към пациента, който трябва да бъде информиран, че след процедурата зъбите стават по-чувствителни на студени и топли храни и напитки. Тази чувствителност преминава в рамките на няколко дена. Обсъжда се на какъв интервал от време е препоръчително за конкретния случай да се извършва процедурата.

    На въпросът дали е болезнена интервенция – може да бъде, ако има сериозно възпаление, напреднал пародонтит или отдръпнал се венец от зъбите. В такива случаи поставяме упойки, за максимален комфорт на пациента. При  по-голямата част от пациентите липсва болка, но може да се появи в някои моменти дискомфорт. Колкото по-редовно се извършва процедурата, толкова по-безболезнена и дискомфортна е тя.

    Вредно ли е за зъбите?

    С годините множество световни дентални изследвания доказаха многократно, че почистването на зъбен камък и плака с ултразвуков апарат НЕ е вредно за зъбите, а точно обратното – то е абсолютно безвредно и безопасно и е профилактика на много сериозни и скъпоструващи дентални интервенции. Важно е пациентите да бъдат уведомени, че процедурата не води до увреждане на емайла или пломбите и не е с естетичен характер, а е превенция на венечните заболявания, кариесите и техните усложнения.

     

    Какво да правим, за да намалим натрупването на плака и зъбен камък – съвети за профилактика?

    • Извършване на рутинната домашна орална хигиена 2 пъти дневно по минимум 2 мин.
    • Използване на конци, интердентални четки, орален душ
    • Използване на вода за уста за ежедневна употреба
    • Използване на паста за зъби със съдържание на флуор
    • Здравословно хранене
    • Ежедневно почистване на езика
    • Смяна на четката на всеки 3 месеца
    • Използване на дъвки

    Случаи от нашата практика



    „Най-добрата инвестиция е Вашата усмивка!“



    Д-р Неделчева

    Какво Ви очаква?

    1. Консултация с наш специалист*

    2. Почистване на зъбния камък с утразвук

    3. Полиране на съзъбието

    4. Финно полиране с четка и специална паста

    5. Инструкции към пациента

    6. Вашата усмивка е готова!


    Какво казват пациентите за нас

    5/5 Google

    Млада, мила и внимателна, с топла и предразполагаща усмивка д-р Неделчева ме спечели още в първите минути, а с високия си професионализъм и търпение разреши моя проблем. Благодаря й. Това е моята стоматологична клиника и моят дентален лекар. Отличен екип. Горещо ги препоръчвам.

    —Теди Б.

    Стархотна д-р Неделчева! Невероятни професионализъм,търпение и отношение! Крайния резултат е повече от впечатляващ. Със сигурност това е моят дентален лекар!

    — Доротея П.

    Най-после открих място, където да лекувам и поддържам зъбите си с усещане за сигурност, висок професионализъм и диалог. Всеки път е много фън при д-р Неделчева и колегите ѝ, изключително щастлив съм от резултатите, а комуникацията е на съвсем друг левъл!

    —Волен М.


    Д-р Неделчева

    За клиниката

    DENTA HOUSE е клиника, която може да предостави дентална помощ на Вас, Вашето семейство и приятели. Сформирайки професионален екип, клиниката предлага индивидуален и комплексен подход към всеки отделен пациент, като комбинира качествени и съвременни методи на лечение.


    Запази час онлайн

    DENTA HOUSE Clinic
    Блок 16, ж.к. Стрелбище, 1408 София
    тел.: +359 88 512 77 79
    [email protected]


    Следвайте ни

    Copyright © Denta House 2024