Блог

Импланти – решението на 21 век!

-1200x1350.jpg

Денталните импланти са най-модерната алтернатива за заместване на липсващ зъб и подобряване качеството на живот на пациентите. Чрез тях може да се възстанови частична или пълна загуба на съзъбието. Благодарение на имплантите пациентът може да предпази съседните си зъби от изпиляване и загуба на здрави зъбни тъкани, което е неизбежно при поставянето на мостова конструкция. Също така те са изключително добра алтернатива при липсващи съседни зъби, когато е необходимо поставчнето на подвижни протези.

Какво трябва да знаем за имплантите?

Денталните импланти се състоят от две части – подвенечна и надвенечна част. Подвенечната част представлява винт, който се поставя в костта и замества корена на липсващия зъб. Надвенечната част или така наречената надстройката или абатмън, замества зъбното пънче и върху нея се поставя короната. И двете части на импланта са изработени от съвременен висококачествен титан четвърта генерация, който е изключително добре биологично поносим. Много от пациентите имат притеснения относно „отхвърлянето“ на импланта, поради факта, че е изработен от метал и възможно възникване на алергична реакция. Нека да ви успокоим – титанът е индиферентен метал и не предизвиква имунна реакция тип „чуждо тяло“, което означава, че неприемането му не се свързва с метала, от който е изработен.

Предимства на имплантите:

 1. Много висок процент успеваемост – лечението с импланти е с над 96% успеваемост;
 2. Запазва се височината на наличната кост;
 3. Не се засягат съседни зъби! – при изработката на мостова конструкция за възстановяване на липсващ зъб, съседните на дефекта зъби се изпиляват, за да послужат като мостоносители, на които да се захване мостът. В някои случай се налага да бъдат умъртвени;
 4. Възможност за поддържане на висока орална хигиена – в сравнение с мостовите конструкции, почистването около имплантите е значително по-лесно;
 5. Най-висок естетичен резултат.

Условия за поставянето на импланти:

 • Да бъде проведено лечение на всички видове заболявания на зъбите и венците преди това;
 • Пациентът да има навършени 18 години.

 

 

 

Етапите на поставяне:

 1. Преглед на пациента – при нас всяко лечение с дентални импланти започва с преглед и анализ на пациента от специалист. Това е изключително важен етап от лечението и ние държим да не бъде изпуснат, тъй като чрез него получаваме необходимата информация относно пациента, общото му здравословно състояне, снемаме анамнеза (относно алергии, заболявания и др.) и преценяваме до каква степен пациентът е подходящ за такъв вид лечение. Повреме на консултацията отговаряме на всички въпроси и разясняваме етапите на последващото лечение. Държим нашите пациенти да са достатъчно информирани за хода на лечението и да не остават въпроси, на които не сме отговорили.
 2. Назначаване на допълнителни изследвания, анализ и съставяне на план на лечение – панорамна рентгенография, отпечатък за ситуационни модели, CBCT – компютърна томография (скенер) на обеззъбения участък. Този тип изследване (CBCT) ни дава огромно предимство и  възможност да разберем дали в участъка, в който искаме да поставим импланта има достатъчна налична кост във вертикална и хоризонтална посока. По този начин можем да изберем оптималната дебелина, дължина, брой и позиция на бъдещия/те имплант/и. Може да разгледаме на 3D позицията на важни анатомични структури в костта, предпазвайки ги от увреждане по време на поставянето на импланта и да планираме евентуална подготовка на костта. Добрата планировка е от изключително значение за дългосрочността на лечението с импланти.
 3. Поставяне на импланта – след планирането и подготовката се насрочва час при лекар специалист. Поставянето се извършва с местна упойка и е напълно безболезнена. В края на процедурата се изписва антибиотик и обезболяващи, които пациентът ще приема през следващите 7 дни.
 4. Разкриване на импланта – като специалисти знаем, че не можем да прескочим биологични срокове, които не зависят от нас. След изчакване на периода на остеоинтеграция (вкостяване) – от 2 до 6 месеца, импланта се разкрива и се поставя метално цилиндрично кепе (гингивоформер), което преседява от 10 до 14 дни.
 5. Взимане на отпечатък – след изтичане на 10-14 дневният срок се взима отпечатък от импланта, за да може да бъде изработена в зъботехническа лаборатория бъдещата постоянна корона
 6. Поставяне на постоянната корона и грижа за импланта – след поставянето на короната лекарят специалист дава ясни инструкции за поддържане на здравето на зъбния имплант, контролните прегледи и профилактиката с цел запазването му в най-дългосрочен план.

Предварителна подготовка (при нужда):

В някои случаи е необходимо извършване на допълнителна манипулаця преди или по време на поставянето на самия имплант. Целта е  да бъде постигнат оптимален терен. Този тип интервенции най-често се налагат, когато костта е недостатъчна. Това се случва вследствие на атрофията й от прекомерното изчакване след изваждане на естествения зъб или от възпалителен процес, който я е разрушил. Тези манипулации могат да бъдат – кокстозаместване или т. нар. костна аугментация, синус лифт – повдигане на пода на максиларния синус, или GTR – мекотъканна присадка.

Усложнения:

 • Периимплантит – възпаление на венеца около импланта. Обикновено рисковите фактори са предишно пародонтално заболяване, слаба орална хигиена, липса на поддържаща пародонтална терапия, остатъчен цимент, тютюнопущене, оклузално претоварване;
 • Парестезия – изтръпване на съответната долночелюстна половина. Тя може да бъде преходна или непреходна и се дължи на навлизане на импланта в долночелюстния канал и засягане на мандибуларния нерв.

Научете повече информация за нашите цени и услуги.


Запази
своя час  Качествено и максимално прецизно дентално лечение в уютна и спокойна атмосфера, индивидуален и комплексен подход, за да осигурим на всеки пациент здравата и красива усмивка, от която се нуждае.

  Copyright © Denta House 2024