Блог

Естетичните пломби – единственият ни избор!

pexels-sound-on-3760737-1200x775.jpg

Естетичните пломби или така наречените, от нас зъболекарите – обтурации във времето са имали различни наименования – „бели“, фотополимерни или композитни пломби. Независимо от наименованието им всички знаем, че те не са „черните“ –  амалгамените, които никой от нас не би желал да има. Така разгледано пломбите се делят на естетични и неестетични. В тази статия ще обърнем внимание само на първия и единствен вид, който ние в Дента Хаус клиник поставяме.

Видове естетични пломби

Естетичните пломби се делят на фотополимерни и керамични, като всеки един от тях има своите показания и противопоказания. Веднага се заражда въпросът, кой от двата вида искам? Разбира се, първата ви мисъл е, че пломбата, която изберете трябва да е най-здравият и най-добрият вид. Не се тревожете, решението на този въпрос е задача на опитния зъболекар, който има достатъчно знания и квалификация, за да прецени кой ще бъде най-удачният вариант за вас.

Фотополимерни

Фотополимерните пломби са изключително подходящи за лечение на малки до средно обширни кариеси, както на задни така и на предни зъби. Те са достатъчно здрави и устойчиви на дъвкателното налягане, което се оказва върху зъбите ви. С тях могат да бъдат получени  невероятни резултати. С напредъка на технологиите и материалите в днешно време има цяла палитра от цветове, които пресъздават всички нюанси, намиращи се в различните части на естествените зъби. Чрез набора от цветове, компетентността и качеството на работа на зъболекаря, една пломба може да не бъде различена от естествените зъби. При този вид пломби материалът се нанася послойно, което позволява обагрянето на пломбата в точните цветове на естествения ви зъб. Тази техника отнема малко повече време, но позволява стрикното пресъздаване на анатомичните структури на зъбите, което от своя страна служи за правилното сдъвкване на храната, правилните междузъбни контакти и не позволява задържането на храна между зъбите.

При направата на фотополимерна пломба ние използваме кофердам и специални увеличителни лупи.

Кофердамът представлява платно, което изолира слюнката на пациента от зъба, предотвратява попадането на лекарства в устата на пациента, като се чувства по-спокоен. По този начин езикът и бузите му също са предпазени и няма нужда от непрекъснатото им отместване и дърпане. При използването на кофердам нуждата от неприятните ролки изчезва, а също така и усетите от непрекъснатото им сменяне.

 

Увеличението от своя страна ни позволява да не изпуснем и най- дребния детайл от зъба и пломбата, която поставяме. Чрез него ние наблюдаваме и най-малките проблеми увеличени многократно, което ни дава възможност да вземем най-правилните решения за премахването им.

Работата с кофердам и увеличение, въпреки допълнителните квалификации и умения, които се изискват, повишават  многократно качеството на работа и резултатите, които се постигат, а ние полагаме всички усилия за максимално прецизно лечение, достойно за сравнение с най-добрите световни практики.

Керамични

Керамичните пломби или така наречените инлей, онлей или овърлей се изполват при по-големи кариесни разрушения на задни зъби, при които поставянето на фотополимерна пломба не би решило проблема, но пък резрушението не е толкова голямо, за да е необходимо поставянето на корона. Те са с изключителна здравина, дълъг живот, естетика максимално доближаваща се до естествените зъби и не подлежат на изтриване от дъвкателното налягане. Тези пломби се изработват в зъботехническа лаборатория след вземането на отпечатък от конкретния зъб. Керамичните пломби имат своите строги индикации, които трябва стриктно да бъдат спазвани при вземането на решение за поставяне на такъв вид пломба. Опитният и добре квалифициран дентален лекар ще вземе най-правилното решение за вашия случай.

 

Процедурата

/при фотополимерните пломби/

  • Отстраняване на засегнатата зъбна тъкан от кариеса /при нужда постаяне на упойка/
  • Поставяне на кофердам
  • Обработване на зъба преди поставяне на пломбата и намазването му с „лепило“, което да я свърже със зъба
  • Послойно нанасяне на материала
  • Оформяне и полиране на пломбата

 

Тук може да прочетете за нашите цени и услуги.

 


Запази
своя час    Качествено и максимално прецизно дентално лечение в уютна и спокойна атмосфера, индивидуален и комплексен подход, за да осигурим на всеки пациент здравата и красива усмивка, от която се нуждае.

    Copyright © Denta House 2024