Блог

Кореново лечение – до микроскопична точност!

Endodontics-1200x677.jpg

Кореново лечение – до микроскопична точност!

Кореновото лечение или така нареченото ендодонтско лечение е един от разделите на денталната медицина, който има невероятен напредък в последните три десетилетия. Тази дисциплина е претърпяла изключителна трансформация с цел максимално дългото запазване на естественото съзъбие. В не толкова далечното минало зъбите, които днес подлагаме на кореново лечение са били екстрахирани – изваждани, но преди около 100 години тази практика е била изоставена и усилията, полагани за изваждането на зъба, били насочени в това той да бъде запазен. И така, нека пристъпим и към основната сфера на интерес и по-точно, с какво се занимава.

Ендодонтия

Ендодонтията е част от терапевтичната стоматология, като тя строго е фокусирана върху вътрешността на зъбите и възпалителните процеси, развиващи се в тях и под корените им – в костта. Да, досетихте се, или поне част от вас, на които им се е случвало да имат болезнени безсънни нощи или им се е налагало да търсят помощ, след като докарат вид на бобър, но без да са складирали ядки в бузите. И именно, точно в тези моменти ни се притичва ендодонтското лечение на помощ. Има няколко диагнози, с които се занимава този дял от денталната медицина, като част от тях са пулпит, периодонтит, некроза, гангрена и няколко състояния-неуспешно / незадоволително предходно ендодонтско лечение, паднала обтурация/корона, довела до експозиция на каналната заплънка на бактериалната среда в устната кухина и по протетични показания, все по-рядко практикувана манипулация.

Пулпит

Пулпитът е възпаление за зъбната пулпа или т.н. „нерв“, мека тъкан, която се намира във вътрешността на зъба, състояща се от нервни окончания, кръвоносни, лимфни съдове и множество клетки. Пулпитът може да бъде обратим и необратим, остър и хроничен и най – често е придружен от силна болка. Причинява се от нелекуван кариес или травматично увреждане на зъба.

Периодонтит

Периодонтитът е възпаление на периапикалните тъкани, намиращи се между зъбния корен и алвеоларната кост. Този процес може да бъде остър, протичащ бурно, болезнено и може да доведе до подуване на меките тъкани, болка при преглъщане и др. И хроничен, вследствие на нелекувано, предхождащо състояние. Той е асимптоматичен, но може да бъде активиран и да придобие клиниката на острия периодонтит. Най – познатата проява на хроничния е грануломът или тази черна малка сянка около корена на зъба, която се вижда на рентгенова снимка. Периодонтитът може да бъде резултат от нелекуван пулпит, от травма, неправилно протезиране, некоректно предходно еднодонтско лечение или загуба на херметичност на кореновата система след проведено вече лечение.

Некроза

Некрозата настъпва в следствие на бактериална инвазия от кариес, пукнатина, просмукване на обтурация-пломба или различен вид травма, при която се прекъсва апикалният кръвен ток. Това представлява, т.н. „самоумъртвяване“ на зъба. В повечето случаи то протича безсимптомно и се открива след потъмняване на здрав зъб или случайно от дентален лекар.

Напредъкът на кореновите лечения се изразява в прецизността, с която се извършват в днешно време. Манипулациите се осъществяват под пълна изолация на конкретния зъб чрез кофердам – силиконово платно и под многократно увеличение, което ни дава възможност да работим с микроскопична точност. Има страхотен прогрес в инструментариумът и протоколите на работа, които имат за цел да елиминират възможността за човешка грешка и нуждата от постигане на максимално детайлни и перфектни резултати.

Вижте повече за услугите, които предлагаме и нашите цени.


Запази
своя час















    Качествено и максимално прецизно дентално лечение в уютна и спокойна атмосфера, индивидуален и комплексен подход, за да осигурим на всеки пациент здравата и красива усмивка, от която се нуждае.

    Copyright © Denta House 2024